Održan dvodnevni seminar – edukacija, za primenu Bayley III Scales

BAYLEY III SCALES

U Beogradu je u organizaciji našeg Udruženja, 31.10.2014. i 01.11.2014.godine, održan dvodnevni seminar – edukacija, za primenu Bayley III Scales.

Ova skala je vrlo bitna jer je namenjena proceni kognitivnog razvoja, razvoja komunikativnih sposobnosti, motornih funkcija, socijalno-emocionalnog statusa deteta i adaptivnih odgovora deteta na stimulaciju.

Bayley III Scales je namenjana za procenu razvoja dece uzrasta  od 0 do 42 meseca (dece sa pervazivnim razvojnim poremećajima, Down sindromom, poremećajima razvoja govora, za prevremeno rođenu decu, decu izloženu intrauterino toksičnim supstancama – droga, alkohol, cerebralna paraliza, intrauterinim oštećenima CNS – asfixia, hemoragia).

Širok je krug stručnjaka koji je mogu primenjivati u radu sa decom: pedijatri, nenaonatolozi, psiholozi, logopedi, terapeuti, defektolozi, i ostali stručnjaci koji su u svom radu uključeni u procenu razvoja dece.

Značaj ove standardizovane skale je mogućnost kvantifikcije pet oblasti detetovog razvoja, planiranja tretmana, kao i za praćanje napredovanja deteta. Posebno bismo istakli neophodnost primene ove skale u proceni i praćenju razvoja prevremeno rođene dece.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *